Levendulás keksz

 

A levendulából nem csak illatos dekorációkat, hanem nagyon finom, ízletes süteményeket is készíthetünk. Most megosztom veletek életem első levendulás sütijének receptjét és képeit, ami igazán mennyeire sikeredett. Persze a hozzávalókat mindenki variálhatja saját kedve szerint. Tehetünk a tésztába akár vaníliát, kókuszreszeléket vagy fehér csokit is. A mandulát sem muszáj ledarálni. Ha valaki ropogósabban szereti a kekszet, akkor elég csak kisebb darabokra összetörni. Merjünk bátran kísérletezni!

 kepek_182.jpg

 

HOZZÁVALÓK:

  • 30 dkg liszt (ebből 10 dkg mandulaliszt)
  • 20 dkg margarin vagy vaj
  • 10 dkg porcukor (ebből 1 csomag vaníliás cukor)
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál levendulavirág (fele darálva, fele egészben)
  • 1 db tojás sárgája
  • egy csipetnyi só

 

ELKÉSZÍTÉSI MÓD:

A mandulát és a levendula felét ledaráljuk, majd a többi alapanyaggal együtt jól összedolgozzuk. Hosszú, henger formájúra alakítjuk, majd fóliába tekerjük és pár órán keresztül, de akár egész éjszakán át is a hűtőszekrényben pihentetjük. Sütés előtt ujjnyi vastagságúra szeleteljük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Ezután előmelegített sütőbe tesszük, ahol körülbelül 15-17 perc alatt készülnek el az omlós kekszeink. 

 kepek_181.jpg

 

HASZNOS TANÁCSOK:

Mandulalisztet legegyszerűbben úgy kapunk, ha a natúr mandulát ledaráljuk. Én a kristálycukrot is meg szoktam darálni, mert nem szeretem ha ropog a fogam alatt. Jobban szeretem, ha a kekszem lágyabb, porhanyósabb. A cukrot helyettesíthetjük édesítőszerrel, például eritritol-lal (eritrit), így a sütinket a cukorbetegek is bátran megkóstolhatják. Arra azonban nagyon figyeljünk, hogy milyen édesítőt használunk, mert például a xilit-ből már 1 gramm elfogyasztása is a háziállataink, kutyusaink halálát okozhatja!

A tésztánk nem csak kör alakú lehet. Bármilyen formázót használhatunk. Én azért szeretem henger alakúra készíteni, mert így sokkal gyorsabban elkészül. Nem kell kinyújtanom, csak gyorsan felszeletelem és már mehet is a tepsibe. Ha nem akarom az összeset egyszerre megsütni, akkor a hűtőben 1-2 napig eláll.

A legfontosabb amire figyelni kell, az a sütés ideje. Ezen áll vagy bukik minden. Amikor kivesszük a sütőből és megnyomkodjuk a tésztát, akkor még olyan, mint ha nyers lenne, de nem szabad megijedni. A színe is inkább fehéres. Nem kell megvárni, amíg megpirul. Ő nem az a fajta. A tepsibe téve pedig szereti, ha van hely körülötte, mert sülés közben egy kissé szétterül.

Az elkészült kekszeinket díszítésként megszórhatjuk szárított levendulavirággal vagy megforgathatjuk levendulás porcu-korban, apróbb szemű kókuszreszelékben. Arra azonban figyeljünk, hogy ne használjunk túl sok levendulát, mert megkeserítheti a sütinket.

 

kepek_183.jpg